AK 24syv 26-12-2011 (2)

26 december 2011

"Det mystiske radiosignal". En dokumentar om en russisk radiosender med flere hundrede tusinde lyttere verden over. Produceret af Otto Lerche


Del en lydbid med andre.

Markér en del af teksten herunder og del det med dine venner.

[Speaker]: .. et kig vejret. I aften og i nat mest skyet, og i Nordjylland stedvis regn i løbet af natten. Frisk vind til kuling fra sydvest og vest, og temperaturer mellem 7 og 10 grader. Nu fortsætter vores kulturprogram AK 24syv.

[mærkeligt radiosignal, støj]

[russisk speaker]: Nikolai, Anna, Ivan, Michael, Ivan, Nikolai, Anna..

[Vært]: Du hører lyden af den russiske radiosender UVB-76 I årtier har den sendt mystiske lyde ud i verden fra et hemmeligst sted nordvest for Moskva. Den har sendt talkoder, rækker af tilsyneladende tilfældige navne. Men for det meste har den sendt regelmæssige og monotone toner som disse:

[mærkeligt radiosignal, atmosfærisk støj]

[Vært]: Den russiske kortbølgeradio har sendt meddelelser ud i verden i mere end 30 år. Men den idag ved ingen hvorfor. Den kommende time handler om den russiske radiosender som de seneste år har fået flere hundredtusind lyttere verden over. Du kan blandt andet møde ham her:

[Gæst]: Som sagt ved man ikke præcis hvad formålet var med stationen da den stod tæt Moskva. Det mest sandsynlige var at den var en del af det sovjetiske kernevåbenforsvar. En kommunikationskanal som skulle overleve det værst tænkelige uheld. Du kan også møde en radioamatør fra Lolland, som lytter til den russiske radio som sin hobby.

[Radioamatør]: Jeg skruer lidt rundt frekvenserne. Jeg har fundet det område som vi ved at UVB-76 befinder sig i.

[Vært]: Og ringer vi til den russiske hær, som angiveligt er dem, der står bag senderen, og de mystiske meddelelser.

[Telefon ringer. Der svares russisk]

[Vært]: Goddag, vi søger nogle informationer om radiosenderen UVB-76

[spørgsmål stilles russisk af tolk]

Ved du hvem vi kan tale med?

[mærkeligt radiosignal]

[Vært]: Men først skal vi tilbage til 1982.

[lyd af UVB-76]

De første signaler.

[lyd af UVB-76]

[Vært]: Den russiske radiosender har angiveligt eksisteret siden 1970erne men de første signaler blev opfanget omkring 1982 af radioamatører. Signalet bestod af regelmæssige toner som kunne høres af radiolyttere over store dele af verden. Tonerne var korte, omkring et sekund og blev gentaget med mellem 20 og 35 gange i minuttet. Efter hver tone var der omkring et sekunds pause. En gang imellem blev tonerne afbrudt af en stemme som opremsede korte ord eller talrækker eller russiske navne. Anna. Nikolaj, Ivan, Tatiana, Roman. Med os her i studiet er Henry Stech, og du er ingeniør i IT & Telestyrelsen, og du har arbejdet med kortbølgeradio. Helt kort: hvad er UVB-76?

[Stech]: Selve betegnelsen er radioens kaldesignal. Men det spændende er det, den sender ud kortbølgebåndet. Det er en meget underlig brummetone, der kommer igen pulserende, hele tiden. Det er ikke bare enkelttoner, som man kan finde mange steder, men den brummetone virker meget underlig. Det i sig selv er nok til at tiltrække sig opmærksomheden.

[Vært]: Hvor meget ved vi om UVB-76 idag?

[Stech]: Nu er ejeren af denne sender jo ikke særlig meddelsom. det er svært at helt præcise oplysninger. Men man kan indirekte, udfra forskellige andre metoder, finde ud af hvor den står henne. Man kan pejle senderen. Det er jo en af ulemperne ved at starte sådan en sender. Den er jo ikke neutral. Den kan findes. Man ved hvor den står i Rusland. Man ved også at det, der bliver sendt ud, er beregnet til nogen der skal lytte med simple modtagere. For selve modulationsformen; den måde talen er kodet ind i signalet er en meget enkel form for modulation. vi ved den der lytter benytter en meget enkel modtager.

[Vært]: Vi ved hvor den står, og vi ved noget om modtagerne. Ved vi andet?

[Stech]: Frekvensvalget har også noget med dækningsområdet at gøre. Man har valgt nogle bestemte frekvenser. Enden eller dele af kortbølgebåndet at sende frekvenserne på. Frekvensområdet den bliver sendt ud er egnet til at dække større lokalområder, det er ikke noget der er egnet til verdensomspændende kommunikation. Det der bliver sendt et eller andet sted i Rusland er ikke egnet til at skulle blive opfanget i USA. Det kan det blive, sporadisk. Men man kan udnytte signalet i det generelle Russiske område.

[Vært]: Hvad kan vi udlede af det?

[Stech]: At det er til interne formål. Det er ikke rettet mod agenter i lande, man skal kommunikere med. Det er helt klart beregnet til intern kommunikation i Rusland.

[Vært]: Godt. Der er også en række ting vi ikke ved?

[Stech]: Vi kender ikke det overordnede formål. Hvorfor man i disse moderne kommunikationstider, hvor man har stribevis af alternative kommunikationsmetoder; satellitter, optiske fibre - systemer som har en høj grad af soliditet, vælger at benytte primitivt et kommunikationssystem. Modulationsformen fortæller, at dem der er modtager, forventer man kun har en enkelt modtager. Det er jo interessant når det er i selve det russiske område. Det kunne tyde det er et back-up system, eller fall-back system. Noget man har tænkt sig at bruge i en stresset, kritisk situation Hvor anden kommunikation ikke virker. Vi ved ikke hvilken stresset situation de tænker på. Er det et generelt energiudfald? Er det et styringssystem tænk til den ekstreme situation, en global atomkrig? Det ved man ikke. Dem der ejer og driver systemet er ikke særligt meddelsomme.

[Vært]: Hvem ejer og driver systemet?

[Stech]: Udfra de oplysninger man kan finde forskellige steder er det den russiske generalstab der kører systemet.

[radiosignal] Placering. [radiosignal]

I 80´erne og 90´erne sendte den russiske radio mystiske lyde ud i verden. Ingen vidste hvorfra, men ved at sammenligne flere radiomodtagelser, regnede radioentusiaster sig frem til placeringen. Lydsignalerne viste sig at komme fra en sendemast omkring 40km Nordvest for Moskva, fra et område som var kontrolleret af det russiske millitær. Alle aktiviteter var hemmeligstemplede. Med os her i studier har vi også radioamatør Søren Rosenberg Jensen fra Lolland. Du har noget radioudstyr liggende her bordet. Kan du prøve at forklare hvad det er?

[Jensen]: Jeg har taget en lille kortbølge sender/modtager med. Det er en der kan lytte de her frekvenser, blandt andet. Som jeg selv bruger til at sende og kommunikere med. Men i det her tilfælde til at lytte på.

[Vært]: .. og for lyttere der ikke kan se udstyret, hvordan ser det ud? [Jensen]: Jeg har to apparater med her. Det ene er selve radioen. Det er en sort, flad kasse, med nogle knapper forsiden, og nogle forskellige hjul.

[Vært]: Og den er koblet til..?

[Jensen]: Den er koblet til en boks man kan kalde en antennetuner. Eller afstemningsled. Det er simpelthen bare en boks, der hjælper til med at tilpasse antennen. Under normale forhold vil man lave en antenne der passer til den frekvens man vil sende og modtage på. Den her kan hjælpe med at tilpasse antennen, radioen kan bruge den.

[Vært]: Og den her radio har du kunne opfange UVB-76?

[Jensen]: Ja, det har jeg, ja.

[Vært]: skal vi prøve at sætte den op?

[Jensen]: Ja, vi kan prøve om vi kan høre noget. Om der er for meget elektromagnetisk støj. Det er noget der er meget af i det frekvenseområde.

[Vært]: Kan du forklare hvad du gør?

[Jensen]: Ja, jeg har et stykke ledning, jeg bruger som antenne. Det er et helt almindeligt højtalerkabel der sidder til i radioen. Nu bliver det lidt kompliceret ..

[lyd af radioudstyr der monteres i studiet]

.. Op over her. Nu vi se.

[Vært]: kan du forklare hvad I har gjort?

[Jensen]: Nu har vi hængt ledningen, som går ind i antennetuneren, og ind i radioen og over et par højtalere her. vi se om man kan høre noget. Jeg kan prøve at tænde for den.

[Bip. Radiostøj].

[Vært]: Nu skruer du nogle knapper. Kan du forklare hvad du gør?

[Jensen]: jeg skruer lidt rundt frekvenserne. Jeg har fundet det område som vi ved at UVB-76 befinder sig i. Nu kan vi prøve at køre hen en frekvens her.

[Vært]: Mens du prøver det går vi videre med historien om UBV-76.